Dojmljiv redizajn i još bogatija oprema – KONA MY-2021

Large 0e571642 46db 4221 9dc8 ff309a8e9a30
Povratak na novosti

Za globalno uspješan urbani SUV model predstavljen je novi izgled uz brojna tehnička poboljšanja.

Planetarno popularan model Kona svojim osebujnim stilom od 2017. godine oduševljava već više od 500.000 ponosnih vlasnika, a jedan je od rijetkih velikoserijskih automobila koji na istoj platformi omogućuje ugradnju raznih izvedbi pogona i motorizacije. Za razliku od gotovo svih konkurenata koji nude samo prednji pogon – Hyundai Kona dostupna je i uz moćan 4x4, a na izbor stoje dva benzinska T-GDi motora, dva dieselska CRDi motora, te hibridna HEV i potpuno električna EV verzija.

Najčešći izbor kupaca do sada bio je moderan malolitražni turbo-benzinac 1.0 T-GDi sa 120 KS, pa je upravo uz taj motor proizvođač osigurao naviše izbornih mogućnosti za opremanje. Uz 6-stupanjski ručni mjenjač koji dolazi serijski novost je automatski mjenjač 7-DCT koji se od sada može naručiti i uz 1.0 T-GDi motor.

Izražajan dizajn koji karakterizira Konu sada je pomaknut na višu razinu, gdje najveće promjene donosi potpuno izmijenjen prednji dio sa novim branikom sada stiliziranim u formi popularnog bull-bara. Efektan je to detalj koji savršeno pristaje uz SUV pedigre kojeg ima Kona, a potpuno novi izgled dobili su svi svjetlosni elementi (dnevna i glavna svijetla, te svijetla za maglu). Prednji usisnik zraka sada je manje visok, a više širok što cijelom automobilu daje prilično opasan izgled – a pogledom iz nekih pozicija  podsjeća na nos morskog psa. Vrlo originalno!

Atraktivna forma tankih ležećih zadnjih svjetala je zadržana, a novi su izgled dobili donji svjetlosni elementi smješteni u zadnjem braniku u kojima je funkcija žmigavaca, svjetala za vožnju unatrag i svjetala za maglu. Ovisno od izvedbe opreme, zadnji branik može biti dvobojni sa srebrnim detaljima.

Funkcionalne gumirane zaštitne obloge bočnih dijelova karoserije koje prekrivaju lukove blatobrana, pragove i donje rubove vrata također su zadržale izvorni oblik, obzirom da su dizajnirane vrlo maštovito. Upravo tim dodatkom Hyundai Kona pokazuje pravi SUV karakter spreman za vožnje izvan urbanih lokacija, štiteći karoseriju od ogrebotina i većih oštećenja.

Uz redovne izvedbe opremanja, Kona MY-2021 dostupna je sada i uz sportski paket „N-Line“ koji je već prisutan na ostalim Hyundai modelima. Poseban vanjski izgled donosi sportske branike oplemenjene setom spojlera, a bočne zaštitne obloge dolaze u boji karoserije. Unutrašnjost je također složena u sportskom stilu sa profiliranim sjedalima, sportskim obručem volana i ručicom mjenjača, kao i metalnim pedalama. Paket „N-Line“ može se naručiti uz standardne motore sa doplatom od približno 15.000 kn, a najava je za nadolazeću super sportsku verziju Hyundai Kona N sa motorom 2.0 T-GDi i čak 280 KS!

Svi standardni paketi opreme uključujući i početni „TAKEit“ dolaze osjetno bogatiji – sada serijski umjesto klasičnog audio uređaja sa zaslonom 5.0 inča dolazi vrhunska multimedija sa dodirnim zaslonom 8.0 inča u boji i posjeduje integrirani Bluetooth sustav sa glasovnim funkcijama, a omogućuje i prikaz zadnje kamere za pomoć pri parkiranju. Za izvedbe sa navigacijskim multimedijskim sustavom isporučuje se dodirni zaslon 10.25 inča uz poseban audio ugođaj sa 8 zvučnika američkog specijalista KRELL.

U serijsku opremu uključeni su sada i sustavi LFA za održavanje vozila u sredini vozne trake, FCA sustav za prepoznavanje prepreka i pješaka sa autonomnim kočenjem, RSA podsjetnik za prisutnost putnika na zadnjem sjedalu… vrijedni preko 5.000 kn, a ugrađen je E-Call sustav za automatski poziv hitnoj službi u slučaju nesreće.

Spomenuti dodaci nadopunjuju iznimno sadržajan početni paket koji sadrži: KLIMA UREĐAJ, 6 ZRAČNIH JASTUKA, ABS+EBD POMOĆ PRI KOČENJU, ESC KONTROLA STABILNOSTI VOZILA + TCS KONTROLA PROKLIZAVANJA POGONSKIH KOTAČA, LKA UPOZORENJE U SLUČAJU IZLASKA VOZILA IZ TRAKE, DAW UPOZORENJE VOZAČA U SLUČAJU UMORA, HAC POMOĆ PRI KRETANJU NA UZBRDICI, TEMPOMAT ZA ODRŽAVANJE STALNE BRZINE, BLUETOOTH SUSTAV TELEFONIRANJA, MULTIFUNKCIJSKI VOLAN (KOMANDE ZA AUDIO SUSTAV, PUTNO RAČUNALO, TEMPOMAT, BLUETOOTH), LED DNEVNA I POZICIJSKA PREDNJA SVIJETLA, SUSTAV AUTOMATSKOG PALJENJA I ODGOĐENOG GAŠENJA SVIJETALA, PUTNO RAČUNALO + MJERAČ VANJSKE TEMPERATURE, DALJINSKO CENTRALNO ZAKLJUČAVANJE + PROTUPROVALNI ALARM, EL. POKRETANI PREDNJI I ZADNJI PROZORI, EL PODESIVI I GRIJANI RETROVIZORI, BOČNI ŽMIGAVCI INTEGRIRANI U VANJSKE RETROVIZORE, SJEDALO VOZAČA PODESIVO PO VISINI, SREDIŠNJA KONZOLA SA NASLONOM ZA RUKE I PRETINCEM, a kotači su čelični u dimenziji 205/60 R16.

Uz početni paket TAKEit – dostupni su i bogatiji DRIVEit, DESIREit, ROCKit, te top-izvedba GRIPit uz najjači motor 1.6 T-GDi (198 KS) i 4x4 pogon. Novost je i veća mogućnost personalizacije sa elementima tvorničke dodatne opreme po razumnim cijenama poput grijanja sjedala i volana (3.000 kn), full-led svijetala (2.000 kn), alu-naplaci 17 cola (2.000 kn).

Za prvih 50 kupaca Hyundai je pripremio poseban promotivni poklon u obliku paketa „Winter“ sa grijanim prednjim sjedalima i grijanim obručem volana koji dolaze bez nadoplate, čime se ostvaruje ušteda od 3.000 kn!

Hyundai Kona MY-2021 dostupna je za naručivanje od sredine studenog, a prve isporuke planirane su u terminu 01/2021.