Predstavljamo - novi Hyundai i10

Large 542ffbfb 84b7 4590 ac17 a49512dea3dd
Povratak na novosti

Potpuno nova treća generacija donosi vrhunsku opremu i nove mogućnosti personalizacije.

Hyundai ima bogato iskustvo u proizvodnji malih gradskih automobila, a u tu klasu ušao je prije više od 20 godina sa modelom Atos - koji je još uvijek vrlo čest sudionik na prometnicama. Za 2020. Hyundai je pripremio dosta noviteta, a prvi među njima je potpuno novi i10. Prethodna generacija iz 2014. već tada je postavila visoke standarde kvalitete u ovoj klasi što baš ranije nije bio slučaj među jeftinim automobilima i punih 6 godina slovio je kao uvjerljivo najbolji mali auto. Pa je stoga pred inženjerima i dizajnerima stajao priličan izazov u konstruiranju potpuno novog modela. Na pitanje "kako od odličnog biti još bolji?" - ipak su pronašli odgovor uz korištenje mnogih vrlina prethodnika.

Novi Hyundai i10 tako zadržava neka prepoznatljiva dizajnerska obilježja prema kojima je već na prvi pogled jasna pripadnost Brandu, no oštre i pravilne linije zamijenile su sada obline koje mnogim promatračima ipak ugodnije sjedaju u oko. Površine krova i poklopca motora lagano se savijaju i profilirane su po sredini, čime je razbijena monotonija velikih ploha - a ujedno i poboljšana aerodinamika koja donosi vrlo nizak koeficijent otpora zraka Cw=0,31 što je vrlo uvjerljiv podatak za kategoriju automobila "bez stražnjice".

Veliki usisnik zraka na prednjem braniku naglašava širinu koja je povećana za +2 cm, dok je visina krova smanjena za -2 cm što pri susretu licem u lice ostavlja primjetno bolji dojam i pretpostavku da se radi o modelu iz više klase. Dužinom od 3,66 m i širinom od 1,68 m novi Hyundai i10 opet je osvojio titulu najvećeg automobila u svojoj kategoriji gdje svi konkurentski modeli rijetko prelaze 3,50 m i nude nude osjetno manje prostora za putnike i prtljagu. Takvom konstrukcijom novi Hyundai i10 je vrlo stabilan na cesti, a voznim osobinama približio se višoj kategoriji. Prtljažnik prima 252 l što je još jedan uvjerljivi rekord, a za približno 3 cm snižen je utovarni prag čime je znatno olakšan pristup.

Zadnji dio vozila ima zanimljiv stepeničasti raspored koji započinje na rubu branika, nastavlja se na sredini vrata prtljažnika i završava atraktivnim spojlerom koji produžuje liniju krova. Bočna linija vozila obilježena je stilskim dodatkom u obliku slova X koji pečat daje zadnjem nosaču krova, a ujedno donosi i ugraviran amblem "i10" - a taj detalj je uvijek izveden u lak-crnoj boji pa je jednako atraktivan i na jednobojnoj, kao i na dvobojnoj izvedbi karoserije. Upravo dvobojna karoserija je jedan od važnijih noviteta koje novi Hyundai i10 donosi kupcima izraženije osobnosti, čime je moguće dodatno personalizirati vozilo uz simboličnu doplatu.

Novi Hyundai i10 kao i prethodnik - ponovno podiže letvicu u kategoriji sigurnosne opreme koja dolazi serijski na svim izvedbama, pa tako već osnovni paket osim 6 zračnih jastuka donosi i sustave LKA za održavanje unutar vozne trake, DAW upozorenje vozača na umor, FCA prepoznavanje prepreka i automatsko kočenje, HBA automatsko upravljanje dugim svijetlima, HAC pomoć pri kretanju na uzbrdici, kao i E-CALL automatsku dojavu lokacije u slučaju prometne nesreće.

Za pogonsku grupu dodijeljena su dva stara znanaca koje su proteklih 6 godina mogli birati i kupci prethodne generacije - ponudu otvara benzinac 1.0 12V Dual-CVVT sa 66 KS, a dostupan je i benzinac 1.2 16V Dual-CVVT sa 84 KS. Iznimno zanimljiv novitet u ponudi je i benzinac 1.0 12V Turbo-GDi (100 KS) rezerviran samo za ekskluzivnu sportsku verziju Hyundai i10 N-Line, koja se pridružuje ostalim članovima "N-Line Obitelji".

U paleti od 10 karoserijskih boja na izbor stoje standardne Polar White i Tomato Red, kao i 7 metalik varijanti među kojima su 3 potpuno nove - Dragon Red, Brass Beige, Aqua Turqoisse. Aktraktivna dvobojna karoserija gdje krov i gornji dio vozila dolazi u lak-crnoj boji nudi se uz simboličnu doplatu za povoljnjih 2.600 kn.

Novi Hyundai i10 u domaćim salonima je od ožujka 2020.