HYUNDAI KONA – svjetska premijera

Large 2651d546 9da4 4065 8a8f 6deb898f3af3
Povratak na novosti

Sportski mini-SUV obilježava hrabar i mladenački dizajn, drukčiji od svih dosadašnjih Hyundai modela!

U sve popularnijoj klasi urbanih crossover modela Hyundai je ponudio oštrog konkurenta, a nakon višemjesečnih najava i špijunskih fotografija koje su kružile po medijima - maske su pale i otkriven je konačan izgled novog izazivača.

Pogled izvana jasno daje do znanja da Kona želi istaknuti baš svoj nametljiv stil i provokativnim nastupom skrenuti pozornost publike koja možda do sada Hyundai uopće nije imala u fokusu razmišljanja. Na jednak način osmišljena je i strategija promotivnih aktivnosti koja na prvom mjestu neće isticati brand nego proizvod, pa tako kampanja kreće sa sloganom "KONA... by Hyundai". Slične ideje prisutne su u modnoj i filmskoj industriji gdje potpis kreatora ili redatelja dolazi na diskretnu poziciju.

Egzotično ime "Kona" odabrano je prema nazivu otoka u havajskom akvatoriju, a potpuno odgovara vrućem temperamentu automobila kao i bogatim sadržajima za uživanje u vožnji. Da bi pokazali pripadnost modernom Hyundai stylingu, dizajneri su iskoristili neka prepoznatljiva obilježja sa ostalih aktualnih modela poput izduženih zadnjih svjetala izvedenih slično kao na modelu Tucson, te prednjoj maski koju je predstavio i30 u najnovijoj generaciji. Posebnost i originalnost izgleda dobiven je i stepenastim postavljanjem svjetlosnih elemenata, gdje je su na zadnjem dijelu raspoređeni u dva nivoa - dok su naprijed podijeljeni na tri razine (visoka dnevna svijetla, u srednjoj zoni duga i kratka svijetla, a u podnožju branika svijetla za maglu). Novost na prednjem dijelu su i bočni otvori za zrak koji usmjeravaju strujanje na prednje kotače i pomažu hlađenju kočnica, ujedno smanjujući i otpor zraka u donjoj zoni vozila.

Terenski izgled i namjena vozila - bez obzira dali će sudjelovati u avanturističkim izletima ili gradskim borbama, naglašen je zaštitnim plastičnim oblogama na svim rubnim dijelovima karoserije kao dodatna zaštita lakiranih površina. Na taj način omogućena je jednostavna zamjena ukoliko se neki element ošteti pri svakodnevnom prometovanju. Bočne obloge dostupne su u klasično crnoj varijanti ili lakirane u mat sivu boju na skupljim izvedbama opremanja.

Hyundai je za model Kona osmislio potpuno novu platformu koja nema nikakve sličnosti sa kućnim rivalom Kia Stonic - veći osovinski razmak, veća dužina i širina, veća odignutost od ceste i bitno snažniji motori koje ima Kona dokaz su da se radi o dva potpuno različita vozila. Osim toga, ovjes i ojačanja karoserije koje koristi Kona prilagođeni su i za moćan pogon 4x4 sa aktivnim uključivanjem i blokadom središnjeg diferencijala - što brojni konkurenti u klasi uopće nemaju u ponudi. Sa takvom vrstom konstrukcijom Hyundai Kona je vrlo sposobno vozilo i za terenske izazove.

Pogonsku grupu otvaraju dva inovativna, tehnološki napredna i potentna agregata - gdje je početna opcija isporučuje 120 KS, a za to je zaslužan superlagani turbo-benzinac 1.0 T-GDi opremljen sustavom za izravno ubrizgavanje goriva i varijabilnim upravljanjem ventilima. Jedan je od najsnažnijih i najmodernijih u klasi malolitražnih motora, a već dvije godine je u primjeni čime je dokazao pouzdanost. Snažnija opcija 1.6 T-GDi dolazi sa 177 KS u kombinaciji sa 4x4 pogonom i automatskim mjenjačem 7-DCT, a prava je poslastica za ljubitelje dinamične vožnje... brzinomjer zaustavlja na 205 km/h, a stotku uhvati za sportskih 7,9 sek!

Kroz nekoliko mjeseci motornu ponudu upotpunit će diesel izvedba 1.6 CRDi, a apsolutna novost je potpuno električna verzija EV koja dolazi sredinom 2018. Inovativna i modularna šasija koju koristi Kona prati najnovije svjetske trendove, te omogućuje svim kategorijama kupaca pronalazak optimalne motorizacije u skladu sa njihovim potrebama.

Hyundai Kona postavlja i nove standarde na području sigurnosti, kao i serijske opreme - pa tako u ponudi nije moguće pronaći "siromašan" paket. Već osnovna specifikacija uključuje sve sa popisa sigurnosnih dodataka među kojima je 6 zračnih jastuka, Prednja kamera za nadzor prometa, Upozorenje vozača na umor, Pomoć pri kretanju na kosini, Tempomat, Bluetooth - kao i bogat vanjski izgled sa aluminijskim naplacima 16 cola, upotpunjen sa Krovnim nosačima, Prednjim svijetlima za maglu i LED dnevnim svijetlima. Sve to, a i puno više dolazi serijski! Dodatan trud uložen je i na području tvornički konfiguriranih paketa opreme, pa kupcima na izbor umjesto uobičajena tri sada postoji pet verzija - kao i nekoliko dodatnih opcija kojima se paketi mogu personalizirati. 

Za karoseriju je proizvođač ponudio deset nijansi metalik boje uz doplatu 3.200 kn, a u ograničenoj promotivnoj ponudi jedna nijansa metalik boje (Velvet Dune) dostupna je bez nadoplate. Raspoloživa je i mogućnost trendovske dvobojne izvedbe karoserije sa krovom u lak-crnoj ili mat-sivoj varijanti uz doplatu 3.900 kn. Posebnost u unutrašnjosti je crna obloga krova, te dekoracije u crvenoj ili limeta ili narančastoj boji što je moguće izabrati uz bogatije izvedbe. 

U domaćim prodajnim salonima nalazi se od studenog 2017. po super povoljnoj cijeni 119.990 kn!

KONA... by Hyundai